Chleb jest przepyszny, z chrupiącą skórką, roztopionym serem, a wykonanie zajmuje dosłownie chwilę. Idealny jako szybka przekąska. Na pewno sprawdzi się także jako danie z grilla. Warto spróbować. Eksperymentujcie, dodając to na co macie ochotę, np. szynkę, pieczarki, paprykę, ser pleśniowy.

Potrzebujesz:

Bochenek niekrojonego chleba

330g niekrojonego żółtego sera, najlepiej, żeby nie był zbyt twardy, szybciej się roztopi

Pęczek szczypiorku

Dwa ząbki czosnku

6 łyżek oliwy

Krok po kroku:

1. Chleb natnij w kratkę, ale tak, by nie przeciąć spodu.

Nacinanie

2. Ser pokrój w paski. Powkładaj je w nacięcia w chlebie.

Z serem

3. Do oliwy dodaj pokrojony szczypiorek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Chleb polej oliwą z dodatkami. Bochenek zawiń folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Zapiekaj około 20 minut. Na chwilę przed wyjęciem z piekarnika, można lekko rozchylić folię, aby chleb lekko się przyrumienił.

Gotowy do pieczenia

S m a c z n e g o !

  • Wygląda pysznie i mało pracochłonne – idealnie.

  • Zbigniew

    Zbyszek mniam mniam pysznie wygląda jutro zrobię. Pozdrawiam

  • Wygląda smakowicie 🙂 Myślę, że zrobię coś takiego w weekend 🙂