Cukinia w tym przepisie może wydawać się zupełnie niepasująca do całości.
Jednak nie ma się czego obawiać. Jest niewyczuwalna w smaku, a muffiny są pyszne. Lekko owocowe, zasługa grejpfruta i moreli, orzechowe, wilgotne w środku. Jeżeli lubicie muffiny, a wersji z cukinią nie próbowaliście, zapraszam.

Potrzebujesz:

Składniki na 12 porcji

100g orzechów włoskich
350g cukinii
275g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125g cukru pudru
75g suszonych moreli
2 jajka
110ml oleju
startej skórki i soku z grejpfruta (można zastąpić pomarańczą)
50ml mleka

skladniki
Lukier

60g miękkiego masła o pokojowej temperaturze
125g kremowego serka śmietankowego
250g cukru pudru

Krok po kroku:

1. Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Odciśnij nadmiar soku.
2. Pokrój drobno orzechy i morele.
2. Przygotuj dwie miski. W jednej będziesz mieszać składniki suche, w drugiej mokre.
3. Połącz składniki suche. Przesiej do miski mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli,
cukier puder, orzechy i morele.
4. W drugiej misce połącz jajka, olej, sok z grejpfruta i mleko.
5. Wymieszaj składniki suche z mokrymi, dodaj cukinię oraz startą skórkę z grejpfruta. Zostaw około łyżeczki skórki, którą dodasz do lukru.
6. Napełnij foremki masą muffinkową.
7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (ja piekłam na termoobiegu), piecz 25-30 minut,
sprawdzając stopień wypieczenia do suchego patyczka.

Lukier

1.Zmiksuj masło z serkiem na gładką masę. Dodaj powoli cukier puder, ciągle miksując, aby nie powstały grudy, lukier powinien mieć gładką konsystencję. Dodaj pozostałą skórkę z grejpfruta.
2.Lukier wstaw do lodówki na około 30 minut. Nakładaj łyżeczką na wystudzone muffiny.

S m a c z n e g o !