Aromatyczne oleje są ostatnio bardzo popularne. Używane jako dressing do sałatek, marynata do mięsa, czy do tradycyjnego smażenia, nadają potrawom smaku i wyrazistości. Z powodzeniem można przygotować taki olej samodzielnie w domu.

Bazą jest olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek, natomiast dodatek chilli sprawi, że tłuszcz będzie pikantny. Poza tym, butelka z papryczkami w środku, wygląda bardzo efektownie.
Zachęcam do zrobienia własnej wersji smakowego oleju, użyjcie ulubionych ziół, może to być suszona lub świeża bazylia, tymianek, czosnek.

Potrzebujesz:

Dobrej jakości oleju lub oliwy

Szklanej butelki – musi być dokładnie umyta i dobrze osuszona

Płatków chilli

Kilku liści laurowych

Kilku papryczek chilli – najlepiej suszonych, ale mogą być też z oliwy lub z octu

Garnka

Lejka

skladniki

Krok po kroku:

  1. Wlej olej do garnka, dodaj płatki chilli, liście laurowe, papryczki. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, aż olej zrobi się ciepły, ale nie gorący. Oleju nie należy doprowadzać do wrzenia. Ma być jedynie ciepły, aby przyprawy uwolniły aromat. Odstaw do wystygnięcia.

gotowanie

2. Zimny olej przelej do butelki. Gotowe!

  • Anna Bucior

    Inspirujesz 😉

  • Takie proste a jakie efektowne! Kurcze, już tyle razy miałam się wziąć za zrobienie smakowej oliwy i nigdy mi nie było to po drodze 🙁 Muszę jednak coś zdziałać bo mój mąż uwielbia jeść foccacie maczaną w oliwie, a taka smakowa będzie idealna 🙂

  • O tak foccacia z taką smakową oliwą – pyszności. Naprawdę polecam wykonanie smakowego oleju, bo to łatwizna. Pozdrawiam