Kakaowe muffinki z kremem i kapeluszem czarownicy, świetne na halloween. Banalnie proste w przygotowaniu. Życzę udanych wypieków.

Muffinki 

Składniki:

250g mąki

1 szklanka cukru

3 łyżki gorzkiego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

2 jajka

Sposób przygotowania:

W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia.

W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, olej i jajka.

Do składników suchych dodajemy mokre, mieszamy. Masą napełniamy papilotki do około 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.

Oryginalny przepis na muffinki tutaj

Krem do dekoracji

Składniki:

250g masła (prawdziwego) w temperaturze pokojowej

500g cukru pudru

2 łyżki mleka

barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Mikserem ucieramy masło na gładką masę, powoli dodajemy przesiany przez sitko cukier puder, wlewamy 2 łyżki mleka, dodajemy barwnik. Jeżeli płynny barwnik za bardzo rozrzedzi krem, dodajemy więcej cukru pudru. Tylkę napełniamy gotowym kremem i ozdabiamy muffinki.

*Do kremu możemy dodać kilka kropli aromatu do ciasta, np. waniliowy, śmietankowy.

Kapelusze

Ja użyłam gotowego lukru do dekoracji. Rozwałkowałam go cienko, wycięłam małe koła, do nich przy pomocy kropli wody przykleiłam górę kapelusza, a następnie pomarańczowe obwódki. Zalecam zrobić to dzień, dwa przed pieczeniem babeczek, ponieważ, aby lukier trochę stwardniał potrzebuje czasu. Gotowymi kapeluszami ozdobiłam muffinki.

*Przy sklejaniu kapelusza należy użyć naprawdę niewielkiej ilości wody, tak żeby lukier nie namókł za bardzo.

Kakaowe muffinki

  • Wyglądają świetnie! 😀 Ja niestety mogę sobie tylko popatrzeć, ale na pewno smakują rewelacyjnie 😉

  • Klinika Zdrowego Jedzenia

    Ale one super wyglądają 🙂

  • Wyglądają mega uroczo, aż szkoda jeść 😃

  • Natalia

    Wyglądają fantastycznie! Choć moje pewnie nie wyszłyby tak pięknie 🙂