Kiedy za oknem jesienna szaruga, korzenne muffinki z  kubkiem ulubionej herbaty lub kawy to deser idealny. Babeczki są niezwykle aromatyczne – z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Sprawdzą się także w okresie świątecznym.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej                                              Muffinki z powidłami
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy wymieszać w misce.
  2. Masło i pokruszoną czekoladę stopić w garnku (na małym ogniu, tak, aby się nie przypaliło) dodać przesiane przez sitko kakao. Zestawić z ognia, przestudzić.
  3. Jajka ubić z cukrem, dodać jogurt, powidła i czekoladową masę, wymieszać.
  4. Na koniec połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać łyżką. Napełnić foremki wyłożone papilotkami, do mniej więcej 3/4 wysokości foremek.
  5. Nagrzać piekarnik do 170st. i piec około 25 minut.