Naoglądałam się zdjęć w Interecie, takie to ładne, jakieś inne, zielone.
W końcu nadszedł dzień, w którym mówię: „piekę”. Oczywiście u mnie nigdy nie może być łatwo i przyjemnie, więc ciasto przypaliło mi się trochę z wierzchu. Niestety, ale piekarnik, którego używam jest po prostu jakiś dziwny:) i często mam z nim przygody. Według przepisu, z którego korzystałam ciasto powinno mieć dwie warstwy, u mnie wyszła jedna, ponieważ dużo wierzchu musiałam odkroić, gdyż za mocno się przypiekł. To co mogłam pokruszyłam, żeby wykorzystać na górę ciasta, przypaloną resztę wyrzuciłam.

 

Oryginalny przepis, z którego korzystałam pochodzi ze strony:
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/718-lesny-mech

Potrzebujesz:

3 jajka
200g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
250g świeżego szpinaku
300g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250ml oleju

Dodatkowo:

Dżem porzeczkowy
250ml słodkiej śmietanki 30%
1 śmietan fix
1 łyżka cukru pudru
Owoce do dekoracji, np. maliny, jagody, mogą też być nasiona granatu

skladniki

Krok po kroku

1. Szpinak umyj, osusz i zblenduj.
2. Zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj olej i miksuj dalej.
3.Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej, zmiksuj. Na koniec dodaj zblendowany szpinak. Miksuj ponownie do uzyskania kremowej masy.
4. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około godziny w 180 stopniach, patyczkiem sprawdzając stopień wypieczenia. Suchy patyczek to upieczone ciasto.

5. Po wystudzeniu wierzch ciasta należy odciąć i rozkruszyć do miseczki.

skruszone

6. Ubij śmietankę dodając do niej śmietan-fix i cukier puder.

7. Ciasto posmaruj dżemem, na to wyłóż łyżką warstwę śmietanki,
przykryj pokruszonymi kawałkami ciasta i udekoruj owocami.

dzemowanie

8. Gotowe – możesz cieszyć oko i podniebienie pysznym ciachem 🙂

S m a c z n e g o !

  • Antoni

    Próbowałem, potwierdzam- pychota