Przepis według, którego przyrządziłam wegetariańskie burgery pochodzi z książki Marty Dymek „Jadłonomia”. Po raz pierwszy Martę zobaczyłam w jej programie telewizyjnym „Zielona rewolucja” . Jadlonomia dymekNie pamiętam co gotowała, ale formuła programu spodobała mi się, za względu na bezmięsne przepisy. Zaraz po tym trafiłam w sieci na blog „Jadłonomia” , którego również jestem fanką. Nie jestem weganką, ani nawet wegetarianką, ale uwielbiam wszelkie roślinne przepisy. W książce Dymek jest ich aż 100, zatem jest z czego wybierać. Dodatkowo do gotowania zachęcają zdjęcia zawarte w książce. Na chwilę obecną to jedna z moich ulubionych książek kucharskich. I na pewno wypróbuję z niej jeszcze niejeden przepis.

A Wy lubicie bezmięsne przepisy?

Wydrukuj przepis
Wegetariańskie burgery
Burgery można podawać w posmarowanej ketchupem/musztardą bułce z ulubionymi dodatkami, np. sałatą, ogórkiem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym. Ja na swoje tuż przed wyjęciem z piekarnika położyłam kawałek sera, dlatego są wegetariańskie, a nie wegańskie.
wegetarianskie burgery
Porcje
burgerów
Składniki
Porcje
burgerów
Składniki
wegetarianskie burgery
Sposób przygotowania
  1. Ugotuj kaszę jaglaną. Z 1 szklanki suchej kaszy po ugotowaniu otrzymasz około 2 szklanek, tyle należy dodać do burgerów.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C
  3. Wszystkie składniki połącz w misce, skrop dłonie olejem, wyrabiaj całość około 5 minut do uzyskania klejącej masy.
  4. Uformuj burgery, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 20 minut, następnie odwróć burgery na drugą stronę i zapiekaj około 5-8 minut.
Udostępnij ten przepis
  • Mmm buraczki i kasza jaglana <3 moi faworyci *.*

  • Świetna alternatywa dla Maca;)

  • zapisuję sobie przepis i muszę go wypróbować koniecznie! Jeszcze przydałby się przepis na mięciutkie bułeczki do tych hamburgerów ;p

  • Uwielbiam wegeburgery, choć też nie jestem wegetarianką. 🙂 Też kiedyś robiłam burakowe, ale z trochę innego przepisu. Z takich przepisów „na szybko” to z buraka można jeszcze zrobić prostą pastę z dodatkiem prażonych pestek słonecznika i oliwy. 🙂

    • Dziękuję za pomysł na pastę na kanapki. Pozdrawiam