Przepis na pyszny, bezmięsny smalec z fasoli. Nie tylko dla tych, którzy nie jedzą mięsa, dla każdego, kto szuka czegoś nowego. Polecam, z kiszonym ogórkiem i kromką domowego chleba.

Składniki:

400 gram fasoli jaś
2 cebule
1 jabłko (można zrobić bez, ale lepszy jest z jabłkiem)
sól, pieprz, majeranek,

Sposób przygotowania

1. Fasolę namocz przez noc. Następnie ugotuj ją, aż zmięknie. Zblenduj razem z wodą z gotowania.
2. Cebule i jabłko pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oleju, aż się zeszkli. Odłóż na bok.
3. Fasolową masę podsmaż na patelni do momentu, aż odparuje woda. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Dodaj podsmażoną wcześniej cebulkę, podsmażaj jeszcze przez chwilę.
Wegetarianski smalec4. Kiedy smalec wystygnie, przechowuj go w lodówce, najlepiej smakuje schłodzony.

 

Ja od razu upiekłam domowy chleb z ziarnami.

Przepis na chleb

Składniki:

500 gram mąki razowej (możecie użyć pszennej jeżeli chcecie)

7 gram suchych drożdży

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

300 ml ciepłej wody

1 łyżka sezamu

1 łyżka pestek z dyni

1 łyżka ziaren słonecznika

Sposób przygotowania

  1. W misce połącz suche składniki tj. mąkę, drożdże, sól. Dodaj słonecznik, sezam i pestki dyni. Wymieszaj.
  2. W osobnym naczyniu do wody dodaj miód i oliwę z oliwek. Połącz z suchymi składnikami.
  3. Wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta.
  4. Formę do pieczenia natrzyj oliwą, przełóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200st. (termoobieg) i piecz 30-35 minut.

 

 

  • Stanisław Bińkiewicz

    Bardzo ciekawy przepis na smalec bezmięsny. Muszę wypróbować. Robię sam np. humus, ale tego jeszcze nie robiłem.

    • A mogę prosić o przepis na hummus? Szczerze przyznam, że robiłam raz i coś mi w nim nie „grało”, ale chciałabym wypróbować znowu. Może Twój przepis będzie lepszy od tego, który miałam.

      • Stanisław Bińkiewicz

        Ja robię to tak na oko. Biorę cieciorkę, może być w puszce, dodaję trochę pasty sezamowej tahini, albo prażę ziarno sezamowe i ucieram blenderem, dodając sok z cytryny, pieprz.

        Ale dam Ci też przepis na moją sałatkę.
        Biorę ciecierzycę, myślę że dwie puszki, bo jedna to za mało. Najlepiej kupić taką do gotowania, ugotować ok. 1 godziny, aż będzie miękka, solimy ok. 2 min. przed końcem gotowania. Do tego bierzemy piersi z kurczaka, kroimy na małe kawałki, zasypujemy zaprawą gyros, po czym smażymy na patelni. Do tego dodajemy suszone pomidory, oliwki czarne pokrojone, zieloną bazylię. Na koniec prażymy tak ze dwie garstki ziarna z dyni i słonecznika i dodajemy do reszty. Ja jeszcze skrapiam oliwą z oliwek i dodaję majonez. Smacznego

        • Dziękuję bardzo za przepisy, ten na sałatkę brzmi interesująco, postaram się wypróbować w najbliższym czasie. Pozdrawiam

  • Kinga Frelichowska

    Smakowity i nietypowy przepis. Aż si chce wypróbować 🙂
    Do tego apetyczne zdjęcia Przejrzałam Twój blog, myślę, że będę tu zaglądać częściej:)

    • Smalec jest naprawdę bardzo dobry, polecam po prostu zrobić i spróbować. Zapraszam do mnie częściej. Pozdrawiam

      • Kinga Frelichowska

        Myślę, że będę często zaglądać na Twój blog 🙂

  • Uwielbiam każdy smalec, mięsny czy wegetariański. Na pewno wypróbuję, bo akurat mam trochę białej fasoli i nie miałam na nią pomysłu.

  • Aaa, czyli wersja zdrowsza! Nareszcie! Zapisuję i robię w sobotę 🙂 Mam nadzieję, że wyjdzie!